Litir Dhìomhair: A' Cur Pumpaichean Peatrail bho Fheum
Ionad Tasglainn Ghallaibh
dara cogadh
an cogadh ann am Breatainn
an cogadh aig baile
Secret Letter:Immobilization of Petrol Pumps

Litir bhon Mhàidsear Buidheann-airm, 152mh Àrm-coise, gu na h-aonadan air an liosta, a bha a' co-oibreachadh le Freiceadan na Dùthcha.

Bha an litir a' leigeil fios gum biodh atharrachadh air a' phoileasaidh a bhith a' sgrios phumpaichean nan toireadh an nàmhaid ionnsaigh air an dùthaich.

Bhiodh na pumpaichean air am bristeadh gus nach fhaigheadh an nàmhaid greim air connadh. Tha an litir seo a' comhairleachadh gur docha "gum biodh e na b' fhasa don nàmhaid peatrail a thogail bho thancaichean a' cleachdadh pumpaichean so-ghiùlain" nam biodh na pumpaichean air am bristeadh.

Mar sin, bha stiùireadh ùr gu bhith air a sgaoileadh le fios mu bhith a' toirt a-mach pàirtean ro-chudromach de na pumpaichean. Ghabhadh na pumpaichean a chur air ais ri chèile agus ghabhadh an cleachdadh a-rithist gu luath às dèidh don nàmhaid a bhith air a sgiùrsadh a-mach às an sgìre.

Gus am biodh an stiùireadh ùr seo air a sgaoileadh, ge-tà, sheasadh an t-òrdugh gum bu chòir do phumpaichean a bhith air an sgrios

1940an

freiceadan na dùthcha; pumpaichean peatrail; a' briseadh; a' cur connadh bho fheum; dara cogadh; an cogadh ann am Breatainn; an cogadh aig baile

Home Guard/Civil Defence papers