A' comharrachadh Bile Leasachaidh 1831
riaghaltas
Celebrating the 1831 Reform Bill

Postair a' sanasachd gairm le Probhaist agus Bàillidhean Inbhir Nis airson soilleireachadh a chomharraicheadh soirbheachadh agus gabhail ri dàrna leughadh a' Bhile Leasachaidh ann an Taigh nan Cumantan.
Bha an-fhois air a bhith a' fàs ann am bailtean na h-Alba airson leudachadh air a' chòrachd. Dh'adhbharaich diùltadh Diùc Wellington gus beachdachadh air leasachadh sa phàrlamaid gun do sgaoil an riaghaltas aige ann an 1830. Dh'iarr Uilleam IV air a' Mhorair Grey riaghaltas Cuigseach a stèidheachadh air bunait "sìth, sàbhaladh agus leasachadh," mar fhreagairt do dh'fhaireachdainnean an t-sluaigh agus eagal dha-rìreabh bho aramach. Ann an 1831 bha eadhon an fheadhainn a b'fhaide a bha an aghaidh leasachaidh ag aontachadh gun robh feum air leasachadh air choireigin, agus gum feumadh èisteachd ri beachdan a' phobaill.

Chaidh am Bile Leasachaidh Mòr a thoirt a-steach le Grey air a' 1 dhen Mhàrt 1831 ach chaidh a chur às air an 20mh dhen Ghiblean, ag adhbharachadh sgaoileadh na Pàrlamaid. Chaidh gabhail ris a' Bhile Leasachaidh mu dheireadh sa Phàrlamaid san Òg-mhios 1832, an dèidh dha bhith air a dhiùltadh dà uair ann an Taigh nam Morairean. Dha-rìreabh ge-tà, cha tug Achd Leasachaidh na h-Alba àrdachadh air àireamh an luchd-taghaidh ach bho 45,000 gu 65,000

riaghaltas

Joseph Cook Collection (notices)