Carragh-cuimhne do Raideart Dick, Inbhir Theòrsa
CAITHHORZ_CAIMS_PHO073
carraighean-cuimhne
clach-eòlaichean
luibh-eòlaichean
Robert Dick's Monument, Thurso

Bha Raibeart Dick (Faoilleach 1811 gu 24 Dùbhlachd 1866) na chlach-eòlaiche is luibh-eòlaiche Albannach. Rugadh e an Tullach Bòide an Siorrachd Chlach Mhanainn, agus an dèidh an sgoil fhàgail, thòisich e ag ionnsachadh a bhith na bhèicear. 'S ann fhad 's a bha e na dheugaire a thog e ùidh an luibh-eòlais agus a thòisich e a' trusadh lusan.

Ann an 1830 chaidh e a dh'Inbhir Theòrsa, far an deach athair a chur an dreuchd mar Cheannard Chìs-bathair ceithir bliadhna roimhe. Dh'fhosgail e taigh-fuine sa bhaile a thug dha teachd a-steach car truagh. Chùm e air a' trusadh lusan agus bhiastagan gus an do thug e ùidh mu dheireadh an clachan is fosailean a bhiodh e a' lorg san sgìre. Bhiodh e a' sgrìobhadh còmhla ri na luibh-eòlaichean agus na clach-eòlaichean as iomraiteach a bh' ann, a bhiodh cuideachd a' tadhal air, agus bha càirdeas gu math faisg aige còmhla ris a' chlach-eòlaiche Ùisdean Miller.

An dèidh a bhàis an 1866, thogadh liagan mar chuimhneachan dha an Cladh Inbhir Theòrsa a' comharrachadh a bheatha is obrach. Tha a thasglann de shampaill lusan, cho math ri mòran dhe na fosailean aige, a-nis an taigh-tasgaidh Inbhir Theòrsa, Caithness Horizons

Caithness Horizons

ìomhaigh; ìomhaighean; carragh-cuimhne; carraighean-cuimhne; clach-eòlaichean; luibh-eòlaichean