'Currac-cuthaige na h-Alba', duilleag 3
fìdhlearachd
fìdhlearan
dannsan
'The Blue Bells of Scotland', page 3

Is e taghadh beag de ruidhlichean, caismeachd agus srathan-spè traidiseanta Albannach a th' ann an'Currac-cuthaige na h-Alba', mar a chaidh a chluich leis a' Chomann Ghàidhealach Shrath-spè agus Ruidhle. Chaidh a chur ri chèile leis an stiùiriche chiùil à Glaschu, Eanraig Mac an Tuathanaich (1882-1965), agus chaidh fhoillseachadh le Iòsaph MacUilleam à Lunnainn. Anns an duilleig seo tha an ceòl sgrìobhte airson 'Seata B'; 'Cnoc Dhùin Gairt'; 'A' Bh.Uasal Màiri Ramasaigh'; 'Seònaid Nic a' Ghobhainn'; 'Tha a Bhean aig a' Chamshronach a-rithist'; 'Sìne am Breabadair'; agus 'A' Ghaoth a Chrathas an t-Eòrna'.

Tha Comainn Ruidhle agus Shrath Spè air a bhith mar phàirt choitcheann den t-saoghal chiùil traidiseanta ann an Alba, bho chaidh a' chiad chomann a chruthachadh ann an Dùn Èideann ann an 1881. Chaidh meur na Gàidhealtachd a stèidheachadh ann an 1903. Bha aon de na buill-stèidhidh, Alasdair Grannd (cuideachd ainmichte mar 'Battan'), na stiùiriche air a' chomann suas gu a bhàs ann an 1942, faisg air dà fhichead bliadhna

fìdhlearachd; fìdhlearan; dannsan

Alexander Grant - printed sheet music