Litir gu Grannd o Skinner, duilleag 3
Taigh-tasgaidh is Gaileiridh Ealan Inbhir Nis (stuth làmh-sgrìobhte)
luchd-ciùil
sgrìobhadairean-ciùil
puirt Srath-Spè
Letter to Grant from Skinner, page 3

Bhuineadh Alasdair Grannd (1856-1942) don Bhadan Ghorm ann an Dhrochaid Chàrr, agus 's ann às a sin a thàinig am far-ainm aige - 'Battan'. Na bhalach chuir e eòlas air dà rud anns am biodh sàr ùidh aige - fìdhlearachd agus iasgach. Ràinig e an ìre a b' àirde anns an dà raon; na iasgair a' cruthachadh slat-iasgaich dha fhèin dham b' ainm 'Grant Vibration Rod', agus na fhìdhlear a bha na cheannard a' chuid bu mhotha de dhà fhichead bliadhna air Comann Ruidhle agus Strath-Spè na Gàidhealtachd, agus na shàr-eòlaiche air dòighean fìdhlean a dhèanamh. Rinn e cuideachd fidheall annasach chruinn dham b' ainm an 'Rondello'. Tha eisimpleir dhen t-slat-iasgaich, fidheall agus 'Rondello' aig Grannd ri fhaicinn ann an Taigh-tasgaidh agus Gailearaidh Ealan Inbhir Nis.

Bha Grannd na dheagh charaid dhan neach-ciùil agus sgrìobhadair-ciùil Seumas Scott Skinner (1843-1927), am fear ris an cante gu tric 'Righ an t-Srath-Spè', agus a bha fìor chudromach ann a bhith a' leasachadh ceòl tradaiseanta na h-Alba. Chuir Skinner an litir seo (gun cheann-latha) gu Grannd à 25 Sràid Bhictòria ann an Obar Dheathain. Am measg nan cuspairean tha an 'Rondello' aig Grannd, puirt ùra am 'Bon Accord Series' aig Skinner, clàr sgrìobhte de 'sheann phuirt' airson farpais Srath-Spè agus Ruidhle, agus an gàrradh aig Skinner. (Bha athair Skinner na ghàirnealair gus an do mhill tubaist le gunna-froise an làmh aige)

fìdhleirean; fìdhlean; slatan-iasgaich; luchd-ciùil; sgrìobhadairean-ciùil; puirt Srath-Spè

Alexander Grant - letters from J Scott Skinner