Litir gu Alasdair Grannd bho Scott Skinner, 3 Giblean 1924, duilleag 3
Taigh-tasgaidh is Gaileiridh Ealan Inbhir Nis (stuth làmh-sgrìobhte)
luchd-ciùil
sgrìobhaichean
srathan-spè
Letter to Alexander Grant from Scott Skinner, 3 Apr 1924, page 3

Bhuineadh Alasdair Grannd (1856 - 1942) do Bhattangorm, Drochaid Chàrr, agus b' ann bho ainm a' bhaile a thàinig am far-ainm aige - "Battan". Na bhalach bha e an lùib an dà rud bu mhotha anns am biodh ùidh aige fad a bheatha - fìdhlearachd agus iasgach. Dh'fhàs e air leth math air an dà chuid; na iasgair-slait dh'innlich e a shlat shònraichte fhèin air an robh 'Grant Vibration Rod', agus na fhìdhlear bha e os cionn Comann Srath-spè agus Ruidhle na Gàidhealtachd cha mhòr fad fichead bliadhna agus bha e na eòlaiche air mar a dhèanar fidheall. Dh'innlich e cuideachd fidheall shònraichte air cruth clàir air an robh "Rondello". Tha eisimpleir de shlat-iasgaich, fidheall agus Rondello a' Ghranndaich ri fhaicinn ann an Taigh-tasgaidh is Gailearaidh Inbhir Nis (IMAG).

Bha an Granndach na dheagh charaid aig Seumas Scott Skinner (1843-1927) a bha cuideachd na fhear-ciùil 's na sgrìobhaiche. Bha àite mòr aig Skinner ann an leasachadh ceòl traidiseanta na h-Alba agus chanadh ris gu tric 'Rìgh an Sratha-spè'. Chaidh an litir seo leis an deit 3 Giblean 1924 a chur chun a' Ghranndaich le Skinner bho 25 Sràid Bhictòria, Obar Dheathain. Tha Skinner ag iarraidh air a' Ghranndach leth-bhreac de 'Scott Skinner's Welcome to Inverness' (leis a' Ghranndach) a chur thuige. Tha e an dùil a chur còmhla ri 'Johnny Walker' agus 'The Auld Wife's Cutty Pipe' san ath dhuilleig a dh'fhoillsicheas e. Tha Skinner a' toirt iomradh air a shuidheachadh ionmhais agus a' crìochnachadh leis an naidheachd gu bheil Seòras Gòrdan Ingram a' dol a sgrìobhadh leabhar mu bheatha. ( Bhuineadh Ingram do Hunndaidh; bha e na fhear-naidheachd 's na dheagh charaid aig Skinner, agus sgrìobh e faclan airson iomadh fonn a rinn Skinner. Rinn e eilthireachd do Naomh Pòl, Minnesota, sa Mhàrt 1889)

fìdhlearan; fìdhlean; slatan-iasgaich; luchd-ciùil; sgrìobhaichean; srathan-spè

Alexander Grant - letters from J Scott Skinner