Sràid Traill, Inbhir Theòrsa
CAITHHORZ_CAIMS_PHO158
Caithness Horizons
sràidean
seallaidhean sràide
Traill Street, Thurso

Sràid Traill ann an Inbhir Theòrsa le A. Reid, Inbhir Theòsa bho dhealbh tùsail a thathas den bheachd a chaidh a thogail agus a dhèanamh le Luch-togail deilbh camara MhicIain, Inbhir Ùige & Inbhir Theòrsa.

Chaidh Sràid Thràill sa 'bhaile ùr' aig Inbhir Theòrsa ainmeachadh air Seumas Traill à Rattar (1758-1847), Siorraidh Ghallaibh agus an duine a thug gnìomhachas nan leacan-cloiche ann an Gallaibh gu buil.

Chaidh baile Inbhir Theòrsa a dhèanamh na bhorgh baranach ann an 1633. Ann an 1719 fhuair Clann na Ceàrdaich à Ulbastair sealbh air borgh agus fearainn Inbhir Theòrsa, agus ann an 1798 bha 'baile ùr' air a dhealbhadh, an cois borgh nam meadhan linntean a bh' ann mu thràth, le Sir Iain Mac na Ceàrdaich (1754-1835), neach-àiteachais agus neach-ionmhais.

Thòisich togail a' 'bhaile ùir' seo mu 1800. Chaidh na sràidean a dhealbh ann an cumadh òrdail mar chliath, gu math diofraichte bho na seann shràidean faisg air Bàgh Inbhir Theòrsa. Ann an 1812 sgrìobh an Caiptean Iain MacEanraig na 'General View of the Agriculture of the County of Caithness' gun robh... "The New Town on Thurso was planned...according to the most regular plan that could be contrived and in a manner not only ornamental but also positively well adapted for preserving the health & promoting the convenience of the Inhabitants"

Caithness Horizons

sràidean; seallaidhean sràide