Liosta de Sgoiltean Chomann airson Adhartachadh Eòlas Crìosdail ann an Alba
Z_KIGHF_7_10
Comann airson Adhartachadh Eòlas Crìosdail ann an Alba
sgoiltean
liostaichean
Society for Propagating Christian Knowledge List of Schools

'S e liosta de sgoiltean a bha fo stiùir an Comann airson Adhartachadh Eòlas Crìosdail ann an Alba ann an 1748. Tha fiosrachadh mu làthair an sgoile, an Clèir ris an robh e ceangailte is an ceann-là a chaidh an sgoil fhosgladh anns an liosta. Tha fiosrachadh mun àireamh de chlann-nigheanan is balaich a bh'anns an sgoil anns an liosta cuideachd.

Fhuair an CAECA bann sgrìobhte rìoghail ann an 1709. Bha an comann a; brosnachadh foghlam Crìosdail, gu sònraichte anns a' Ghàidhealtachd is nan Eileanan. Bha sgoil ann an eilean Hiort iomallach, fiù. Chan e a-mhàin eòlas Crìosdail a bh' air teagasg anns na sgoiltean, ach leughadh, sgrìobhadh is àireamhachd, agus, a-rithist, rudan ceangailte ri tuathanachas is taigheadas, mar a' snìomhadh is a' fidhe.

Ged a bha còir aig an teagasg a bhi air a dhèanamh ann am Beurla, bha seo doirbh airson sgoillearan aig nach robh Beurla, is mar sin dh'eadar-theangaich an comann am Bìoball dhan Ghàidhlig

1740an

CAECA; Comann airson Adhartachadh Eòlas Crìosdail ann an Alba; sgoiltean; togalaichean; liostaichean

Highland Folk Museum (documents)