Athchuinge Iain MacGillEathain à Boraraigh 1
Z_KIGHF_33_4_1
fianaisean
fianais
luchd-lagha
Petition of John Maclean of Boreray 1

Tha an t-athchuinge oifigeil seo ag innse mu mhiann Iain MacGillEathain dearbhadh gur ann leis a tha eilean Bhoraraigh is fearainn eile ann an Uibhist a Tuath. Tha e ag ràdh gu bheil iad leis tro thacan a chaidh a thoirt do shinnsearan le sinnsirean Mhorair Dhòmhnallaich an àm. Tha fearainn Mhgr MacGillEathain soilleir anns na sgrìobhainnean thaca, ach tha duilghideas ann air sgàth co-dhùnadh a chaidh a dhèanamh a-rithist nach robh cead aig na màladairean ceilp a bhuan air an fhearann aca. Tha Morair Dòmhnallach a th'ann, is am fear a bh'ann roimhe, air bilean-bacaidh a chuir thuige a chum stad a chuir air Mgr MacGillEathain a' buan ceilp air an fhearann, ach 's urrainn dha sealltainn gu bheil esan is a shinnsearan air ceilp a bhuan air an fhearann airson 60 bliadhna is barrachd, is gu bheil na Morairean Dòmhnallach air an ceilp a cheannach.

Bha an t-iarrtas seo ag iarraidh cead a chum iomadh fianais a bha barrachd air 80 bliadhna a dh'aois is ann an droch shlàinte a cheasnachadh, gus am faodar na cunntasan aca a chumail sàbhailte gus an robh feum orra. Tha ainmean na fianaisean anns an athchuinge

1790an

athchuingean; cùisean laghail; laghail; lagh is òrdugh; tacan; màladairean; ceilp; fianaisean; fianais; luchd-lagha

John Maclean's petition