Cur-an-dreuchd Anndra Dubh mar Neach-caibeil Eaglais Paraiste Inbhir Nis, 1501 (Beulaibh)
Taigh-tasgaidh is Gaileiridh Ealan Inbhir Nis (stuth làmh-sgrìobhte)

Tha an dealbh a' sealltainn beulaibh na sgrìobhainn.

Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.077

Clàr-mìneachaidh

Inverness Burgh Documents (1)

San sgrìobhainn seo, leis a' cheann-là 19mh Lùnastal 1501, tha Anndra, Easbaig Mhoireibh, a' buileachadh caibealachd den Chrois Naoimh ann an Eaglais Paraiste Inbhir Nis air Anndra Dubh no Duff.<br /> <br /> Tha an dealbh a' sealltainn beulaibh na sgrìobhainn.<br /> <br /> Ann am foillseachadh bho 1875 aig Teàrlach Friseal-Mac anTòisich, 'Invernessiana: Contributions Toward a History of the Town and Parish of Inverness, from 1160 to 1599' (dg 176), tha an sgrìobhainn air eadar-theangachadh agus air aithris on Laidinn thùsail mar seo: <br /> <br /> [Airson beag-fhaclair de chuid de na briathran air an cleachdadh ann an sgrìobhainnean bhuirgh Inbhir Nis, feuch an lean sibh an ceangal faisg air bonn na duilleige seo.]<br /> <br /> 'The Chaplainship of the Holy Cross in the Parish Church of Inverness having become vacant through the resignation of Master James Ogilvy, last chaplain and possessor thereof, by means of his procurator, John Dingwall; the town of Inverness presents to Andrew Bishop of Moray for said office, Andrew Duff; whereupon at Edinburgh on the 19th day of August 1501, the Bishop confers the said chaplaincy on the said Andrew, and orders the Dean of the Christianity of Inverness to invest and induct him in the usual way by defending him therein, restraining contradictors and others, and investing him with the temporalities pertaining to the office.'<br /> <br /> Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.077 <br /> <br /> <a href=" http://www.ambaile.org.uk/?service=asset&action=show_zoom_window_popup&language=gd&asset=708&location=grid&asset_list=19947,708&basket_item_id=undefined" target=”_blank”> Clàr-mìneachaidh</a>