Reic Fearainn taobh an ear Sràid na h-Eaglais, 1545 (Beulaibh)
1 An Gearran 1545

Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.121

Clàr-mìneachaidh

cùmhnantan; laghail; lagh; sgrìobhainnean; còirichean fearainn; seulaichean; baile-rìoghail

Inverness Burgh Documents (1)

San sgrìobhainn seo leis a' cheann-là 1mh Gearran 1545, tha Tòmas Dingvail às CùilDomhain a' reic ròd fearainn air taobh an ear Sràid na h-Eaglais gu Sir Daibhidh Cuithbeart, bhiocair Warlaw. <br /> <br /> Tha an dealbh a' sealltainn beulaibh na sgrìobhainn.<br /> <br /> Ann am foillseachadh bho 1875 aig Teàrlach Friseal-Mac anTòisich, 'Invernessiana: Contributions Toward a History of the Town and Parish of Inverness, from 1160 to 1599' (dg 219), tha an sgrìobhainn air ath-aithris mar seo: <br /> <br /> [Airson beag-fhaclair de chuid de na briathran air an cleachdadh ann an sgrìobhainnean bhuirgh Inbhir Nis, feuch an lean sibh an ceangal faisg air bonn na duilleige seo.]<br /> <br /> 'At Kildone, on 1st February, A.D. 1545, Thomas Dingvail of Kildone, sells to his beloved Sir David Cuthbert, vicar of Warlaw, a rood of his land, burgage, within the burgh of Inverness, and on the east side of the Church Street thereof, "which lies between the lands of John Angusius, senior, at the north, and the lands of Berty Gollan at the south, whose front extends to the King's common highway at the west, and the back to the 'fowill powill' at the east, for a certain sum of money," &c. The reddendo is five pence yearly, at the usual terms of Martinmas and Whitsunday, payable to the King. The witnesses are John Murhead, William Cuthbert, James Cuthbert, and Sir Duncan Ronald. The granter signs thus, "Thomas Dingwell of Kildone, wt. my hand." Alexander Duff, bailie of Inverness, gives sasine to the said Sir David, and Gilbert Hay acts as notary.'<br /> <br /> Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.121 <br /> <br /> <a href=" http://www.ambaile.org.uk/?service=asset&action=show_zoom_window_popup&language=gd&asset=708&location=grid&asset_list=19947,708&basket_item_id=undefined" target=”_blank”> Clàr-mìneachaidh</a>