Heileacoptair aig Dam Gleann Udalain
Drochaid Nòsdaidh
dam
heileacoptair
taigh-bhalbh
Helicopter at Gleann Udalain Dam

Tha an dealbh seo a' sealltainn Gleann Udalain leis a' phìob a' dol sìos gu stèisea' chumhachd Loch Aillse aig Drochaid Nostaidh. Gu h-ìseal air an làimh chlì anns an dealbh tha an taigh-bhalbh. Aig an àm seo bha feum air tè dhe na bhalbhaichean anns an taigh-bhalbh a bhith air a h-atharrachadh agus bha feum ann an siostam a dhùnadh - an dam, a' phìob agus an stèisea' chumhachd. Bha uisge a' cruinneachadh air beulaibh an taigh-bhalbh, agus bha feum air pumpaichean a thoirt ann gus an t-uisge a bharrachd a bha seo a chur air falbh. Chaidh heileacoptair a thoirt a-steach gus pumpa ùr a thoirt chun an làraich. Tha am pumpa seo air an talamh air beulaibh an taigh-bhalbh agus tha an seann phump air a' chòmhdach le lìon, deiseil airson a thoirt air falbh. Anns a' chlais thana, tha an heileacoptair air iteig dìreach os cionn an taigh-bhalbh agus os cionn ìre an dam, fhad 's a tha fear de luchd-obrach Hydro a' fuasgladh nan ceanglaichean air a' phumpa a tha an dèidh a bhith air a chur an sin. Tha heileacoptairean gu tric air an cleachdadh leis a' Hydro gus faighinn gu àiteachan a tha doirbh faighin thuca agus gus innealan a thoirt dha na h-àiteachan sin cuideachd. Anns an àite chumhang seo, dh'fhaodadh gaoth a bhith ag èirigh, agus bhiodh na daoine a bhiodh os cionn leagail agus togail an duine a' cumail sùil gheur air cùisean agus a' toirt fiosrachadh bunaideach dhan phìleat.

Bha pròiseact dealan-uisge sgìre Loch Aillse stèidhichte aig Drochaid Nostaidh, sia mìle bho Chaol Loch Aillse. Thòisich obair air ann an 1946 an dèidh do chuirmaig an deach pòla oifigeil a chur suas anns a' Chèitean, agus chaidh an stèisean a chur gu dol anns an Dùbhlachd 1948. Bha dà dham anns na planaichean a chaidh a dhealbhadh an toiseach, ach cha robh an talamh freagarrach agus chaidh aon dam a thogail tarsainn air Allt Gleann Udalain. Chaidh an tasgadh-uisge, an dam agus an stèisean-uisge a thogail aig an aon àm 's a bhathar a' dèanamh obair sgaoilidh air an lìonraidh, agus a' cur sìos càblaichean fon uisge thar Loch Dubhthaich, Loch Long, Loch Carrann agus Loch Aillse..

Chaidh Bòrd Dealan-uisge ceann a Tuath na h-Alba a stèidheachadh fo Achd (Alba) Leasachadh Dealan-uisge 1943. Dh'fhoillsich Tòmas MacIain an t-Achd ann an Taigh nan Cumantan, 's e ag radh gun cuidicheadhadh a bhith a' cleachdadh cumhachd na sgìre gus na bha ceàrr air a' Ghàidhealtachd a chur ceart. Dh'innis MacIain dha na Cumantan gum biodh companaidhean poblach agus prìobhaideach air an tàladh dhan Ghàidhealtachd air sgàth an leasachaidh seo.

Bhiodh prìomhachas aig luchd-cleachdaidh àbhaisteach, an uair sin acasan a bhiodh an dùil tòrr cumhachd a chleachdadh agus bhiodh cumhachd sam bith a bhiodh a chòrr air a reic ris a' ghriod nàiseanta. Bhiodh na prothaidean bhon dealain seo a bhiodh air a reic air a chleachdadh gus cosgaisean an dealan a sgaoileadh gu àiteachan nas iomallaiche a phàigheadh agus gus cuideachadh gus leasachaidhean eaconamach agus sòisealta a chur air chois anns a' Ghàidhealtachd. Thug an earrann shòisealta ainmeil seo aithne dhan Hydro Board mar dhòigh air togail a thoirt do cheann tuath na h-Alba, agus nach e dìreach buidheann a bh' ann a bha a' toirt seachad seirbheis dealain.

Bha a' chumhachd a bha a' tighnn bho ionad cumhachd Loch Slòidh, an iar air Loch Laomainn, gu bhith air a chleachdadh gus feumalachdan delain meadhan agus taobh siar na h-Alba a choileanadh. Bha a' chumhachd a bharrachd a chaidh a chruthachadh gu bhith air a reic gus pàigheadh airson nam pròiseactan ann am Mòrair agus Loch Aillse bho nach robh coltas ann gum pàigheadh na pròiseactan seo a bha na bu lugha dhaibh fhèin. Bhathar a' dèanamh tuairmse gun cosgadh na trì pròiseactan seo £4,600,000

dealan-uisge; Loch Aillse; Gleann Udalain; dam; heileacoptair; taigh-bhalbh

William J Ramsay Archive