Heileacoptair a' thoirt saimeant gu làrach
Stròlamas
saimeant
Bhatairnis
Na h-Eileanan Siar
Helicopter delivering cement to site

Glè thric tha heileacoptairean a' faighinn cunnradh bho Bhòrd an Dealan-Uisge airson stuthan agus innealan a ghiùilan gu ceàrnaidhean iomallach no far a bheil e doirbh an ruighinn. Tha heileacoptair air a shealltainn an seo a' leigeil sìos bucaid saimeant far a bheil pòla dealan-uisge na àite. Anns a' cheàrnaidh fhosgailte seo, thathas a' feumachdainn an saimeant airson fo-stèidh airson am pòla a chumail air bhunailt. Bha seo nuair a bhathas a' togail a' phìomh loidhne 123,00 bholtaids a tha a' ruith tron Eilean Sgitheanach bho Bhatairnis sa cheann a tuath gu Caol Readha sa cheann a deas. Aig gach ceann, tha na càbaill an uair sin a' dol fon uisge gus ceangail ri Uibhist agus na Hearadh sa cheann a tuath agus Gleann Eilg air tìr-mòr sa cheann a deas.

Chaidh Bòrd Dealain-Uisge Ceann a Tuath na h-Alba a stèidheachadh fo Achd Leasachaidh Dealain-Uisge (Alba) 1943. Chuireadh am Bile air adhart ann an Taigh na Cumantan le Tòmas MacIain, a chur an cèill gum biodh seo na fhuasgladh do chuid de na duilgheadan a bha aig a' Ghaidhealtachd aig an àm, tro bhith a' cleachdadh "the great latent power of the region' gum biodh e na chuideachadh ann a bhith na leasachadh air duilgheadasan na Gàidhealtachd. Dh'innis MacIain do na Cumantan gum biodh agus gum bu chòir gum biodh, 'industries, whether owned nationally or privately, will be and ought to be, attracted to locations in the Highlands, as a result of this measure'.

Bhiodh prìomhachas aig luchd-caitheimh àbhaisteach an tòisich agus an uair sin aig gnìomhachasan a bhathar an dùil a bhiodh a' cleachdadh tòrr mòr cumhachd, agus gum bhiodh cumhachd sam bith a bharrachd air a reic ris a' chliath nàiseanta. Bhiodh prothaidean bho bhith a' reic an dealain air a chleachdadh gus cosgaisean gus an dealain a chur gu àiteachan iomallach a chumail sìos agus gus cuideachadh le leasachaidhean sòisealta is eaconomach air a' Ghàidhealtachd. Bha an clàs sòisealta ainmeil seo ag aithneachadh gun robhar a' faicinn a' Bhùird mar dòigh gus a' Ghàidhealtachd ath-bheothachadh, agus chan ann a-mhàin mar bhuidhinn a bhiodh a' toirt dealan.

Thathar an dùil gum biodh toradh an stèisein cumhachd ann an Loch Slòigh, an iar air Loch Laomainn, a' frithealadh iarrtas ann an meadhan na h-Alba agus taobh an iar na h-Alba. Bhiodh a' phrothaid bho dhealan sam bith a bharrachd air seo a chleachdadh mar shubsadaidh do na sgeamaichean dealain ann am Mòrar agus Loch Aillse far nach robh e coltach gun dèanadh iad prothaid. B' e £4,600,000 prìs mheasraichte nan trì pròiseactan seo.

dealan-uisge; heileacoptairean; saimeant; Bhatairnis; Na h-Eileanan Siar

William J Ramsay Archive