Foillseachaidhean Taghaidh, 1874: Connspaid Oifis-puist Fharrais
taghaidhean

Mac an Tòisich an Ràthaig Mhòir (Libearalach) - 879

Mac an Tòisich an Tuilm (Tòraidh) - 16

taghaidhean; poilitigs; luchd-poilitigs; pàrtaidhean poilitigeach; Gaseit Fharrais

Papers relating to the political career of Charles Fraser Mackintosh

Tha na litrichean seo mu phlana gus Oifis-puist Fharrais a ghluasad agus mun phàirt a bh' aig Aonghas Mac an Tòisich an Ràthaig Mhòir anns a' chùis. Thathar a' càineadh Mhic an Tòisich gu dubh a chionn 's nach do thog e a' chùis ann an Taigh nan Cumantan, a chionn 's nach do rinn e dad mu athchuingean a chaidh a chur thuige, agus a chionn 's nach robh mòran ùidh aige anns a' chuspair. Chaidh an cruinneachadh seo fhoillseachadh rè iomairt an taghaidh choitchinn ann an sgìre-taghaidh Bailtean Inbhir Nis ann an 1874. <br /><br /> <br /><br /> B' e toradh an taghaidh airson Bailtean Inbhir Nis (a' gabhail a-steach Inbhir Nis, Inbhir Nàrann, Farrais is A' Chananaich): <br /><br /> <br /><br /> Friseal Mac an Tòisich (Libearalach neo-eisimeileach) - 1,134<br /><br /> Mac an Tòisich an Ràthaig Mhòir (Libearalach) - 879 <br /><br /> Mac an Tòisich an Tuilm (Tòraidh) - 16<br /><br /> <br /><br /> Fhuair na Libearalaich aig Uilleam Gladstone a' mhòr-chuid de na bhòtaichean san taghadh, ach fhuair na Tòraidhean aig Benjamin Disraeli a' mhòr-chuid ann an Taigh nan Cumantan. 'S e pàirt mòr den adhbhar gun d' fhuair iad iomadh roinn-taghaidh gun fharpais