Sgrìobhainn an lùib na Còir-sgrìobhte Òir, 1591, (Cùlaibh)
1 Am Faoilleach 1592

Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.144

Clàr-mìneachaidh

cùmhnantan; laghail; lagh; sgrìobhainnean; còirichean fearainn; seulaichean; baile-rìoghail

Inverness Burgh Documents (1)

Air an sgrìobhainn phàipeir seo, a tha sgrìobhte sa chànain Albannaich, tha seo sgrìobhte air a cùlaibh: 'The Touns Great Charter dated the 1st January 1591 made by King James the 6 and his Parliament'. Tha e coltach a-rèist gu bheil e an lùib na 'Golden Charter' no 'Great Charter' anns a bheil Seumas VI a' daingneachadh a' chuid a bu mhotha de na còirean-sgrìobhte rìoghail a bh' ann roimhe bho làithean Uilleam an Leòmhann air adhart. ('S e ceann-là de 1591 a th' air a' Chòir-sgrìobhte Òir, ach gu ruig 1600 cha do thòisich a' bhliadhna Albannach a' 1mh Faoilleach; gu h-oifigeil thòisich gach bliadhna am 25mh Màrt (Lady Day) às dèidh na Nollaig, 's mar sin 's e a' 1mh den Fhaoilleach 1591 gu fìrinneach, san dòigh ùir, a' 1mh den Fhaoilleach 1592.) <br /> <br /> Tha an dealbh a' sealltainn cùlaibh na sgrìobhainn.<br /> <br /> San sgrìobhainn seo tha na h-abairtean Albannach seo rin lorg: 'Oure souverane lord; hie estate of parliament; to sustain the kirkis grammar and sang-schools hospitallis portis boigis and calsaying thereof; and for sustaining of ministers schoolmaisters ane pure within the samyn and hospitallis thairof; under the great seal at Halyrud hous with advice of lords of the 'secreit counsall' ratifys and confirms to the above all comon lands, profits etc in all time coming.'<br /> <br /> Gus an ruig thu air an teacsa slàn Beurla aig 'The Golden Charter', cuir a-steach na h-àireamhan seo-leantainn don bhogsa aithneachaidh aig an 'Sireadh Adhartach' no 'Advanced Search', air neo dèan sireadh sìmplidh air 'The Golden Charter'.<br /> <br /> GB1796_2003_131_03_A<br /> GB1796_2003_131_03_B<br /> GB1796_2003_131_03_C<br /> <br /> [Airson beag-fhaclair de chuid de na briathran air an cleachdadh ann an sgrìobhainnean bhuirgh Inbhir Nis, feuch an lean sibh an ceangal faisg air bonn na duilleige seo.]<br /> <br /> Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.144 <br /> <br /> <a href=" http://www.ambaile.org.uk/?service=asset&action=show_zoom_window_popup&language=gd&asset=708&location=grid&asset_list=19947,708&basket_item_id=undefined" target=”_blank”> Clàr-mìneachaidh</a>