Reic pìos fearainn air mhàl bliadhnail sa Gheata an Ear, 1452 (Cùlaibh)
Taigh-tasgaidh is Gaileiridh Ealan Inbhir Nis (stuth làmh-sgrìobhte)
còirichean fearainn
seulaichean
baile-rìoghail
Sale of annual rent for land in Church Street & Doomsdale, 1439 (Back)

San sgrìobhainn seo, a tha air a droch shalachadh, leis a' cheann-là 17mh Iuchar 1439 a rèir Friseal-Mac an Tòisich, tha Agnes no Ùna NicThòmais a' reic gu Anndra Reid màil bhliadhnail de thrì tasdanan o thalamh an taobh an ear Sràid na h-Eaglais agus de dhà sgillinn deug o thalamh ann an Daoimeasdail. ('S dòcha gu bheil an sgrìobhainn fichead bliadhna nas tràithe na seo, bhon tha 9mh Iuchar 1419 sgrìobhte air a cùlaibh.)

Tha an dealbh a' sealltainn cùlaibh na sgrìobhainn.

B' e Daoimeasdail an sgìre timcheall air Sràid a' Chaisteil, a tha cuideachd fon ainm 'Doomesdale', 'Dymisdail', Dymisdale, 'Domysdail', Dymisdall, 'Domisdaill', 'Dymingisdal', 'Dammysdaile, Demyngisdall, 'Damisdaille' agus 'Damysdale' ann an sgrìobhainnean eile.

Ann am foillseachadh bho 1875 aig Teàrlach Friseal-Mac anTòisich, 'Invernessiana: Contributions Toward a History of the Town and Parish of Inverness, from 1160 to 1599' (dgn 109-110), tha an sgrìobhainn air eadar-theangachadh 's air ath-aithris on Laidinn thùsail mar seo:

'On 17th July 1439, Agnes, daughter of Nicolaus Peddock, late burgess of Inverness, with consent and assent of Michael Thomson, her spouse, and also of her nearest heirs and their friends, sells to Andrew Rede, burgess of said burgh of Inverness, that annual rent of three shillings, due to her from a certain particate of land lying in said burgh in the Church Street thereof, on the east side of the same, between the land of the late Bartholomew, son of William, at the north on the one side, and the common vennel of our lord the king at the south on the other; also that annual rent of 12d, belonging to her, from a certain acre of land lying in the Damysdale, between the land of Andrew of Kinloss at the west on the one side, and the land of the said Andrew on the east on the other, for true value &c. "In testimony of which thing, as I had no seal of my own, I and my husband have procured with instance and caused to be appended to this writ the seals of Donald Faber and Hugh Clerk, two of the bailies of said burgh, and also the seal of Nicolaus Man, and for the greater security of this matter we have with instance procured the common seal of said burgh, also to be appended. At said burgh, the 17th day of the month of July 1439. Witnesses - John Grant, Provost of said burgh; Walter Andrew, Laurance Carrane, Andrew Grame, John Michison, John Blak, Thomas Cuthbert, Patrick Ferguson, Thomas Tailzeour, John Nale, burgesses of said burgh, and many others."

Àireamh so-ruigsinn: INVMG 2002.155

Clàr-mìneachaidh