Abhainn ann an ceann an earra dheas na Morbhairne
A' Mhorbhairne
rubhachan
River in south east Morvern

aibhnichean; beanntan; rubhachan

M E M Donaldson Collection

Tha rubha na Morbhairn ann an sgìre Loch Abair. Tha e ann an ceann a deas rubha Aird nam Murchan agus an Linne Sheileach, Caol Mhuile agus Loch Suaineart mun cuairt air. 'S e na bailtean as motha ann am Morbhairn Fionnairigh agus Loch Alainn far a bheil aiseag ghoirid a' dol gu Fisnis ann am Muile. 'S e Fuar Bheinn, 2798troigh, agus Beinn Mheadhain, 2423 troigh, as àirde air an eilean.<br /><br /> <br /><br /> Rugadh M.E.M. Donaldson ann an 1876 agus thàinig i dhan Ghàidhealtachd mu 1908. Rinn i tòrr siubhail ann an ceann a tuath agus air taobh siar na Gàidhealtachd a' sgrìobhadh agus a' togail dhealbhan. B' e Rubha Aird nam Murchan fear dhe na h-àitean a b' fheàrr leatha agus b' ann an sin a rinn i a dachaigh ann an Sanna ann an 1927.<br /><br /> <br /><br /> Eadar 1912 agus 1949, sgrìobh Miss Donaldson iomadh leabhar mu eachdraidh shòisealta agus mu chleachdaidhean na Gàidhealtachd. 'S e 'Wanderings in the Western Highlands and Islands' agus 'Further Wanderings - Mainly in Argyll' as ainmeile agus tha dealbhan annta a rinn i fhèin. Chaochail i ann an taigh-eiridinn ann an Dùn Èideann ann an 1958 agus chaidh a tìodhlacadh anns an Òban <br /><br /> <br /><br /> <br /><br /> Faodar an dealbh seo a cheannach.<br /><br /> Airson tuilleadh fiosrachaidh mu cheannach is prìsean, cuir post-d gu: <a href="mailto: photographic.archive@highlifehighland.com">Highland Photographic Archive</a>